De muur achter de keuken bleek ook verrot te zijn

Ook de keukenmuur moest worden uitgebikt, omdat deze toch ook erg verrot bleek te zijn.

De keukenmuur hebben wij, net als de achterwand, ook weer laten bestaan uit een massief samenstel van multiplex platen. Ook hier werd weer voor deze oplossing gekozen, omdat de keuken (met al haar leidingen) op vele plaatsen aan de muur bevestigd diende te gaan worden en de multiplex oplossing ons hierin vrij liet.


Toch werd ook bij deze uit multiplex bestaande muren eerst een triplex plaat tegen de buitenwand aan verlijmd (met contactlijm - Bisonkit - dik aangebracht over beiden te verlijmen oppervlakken), waarna het triplex met het multiplex verlijmd werd (met PU-lijm). Op de multiplexplaat werd dan vervolgens een (gladde) hardboard plaat verlijmd waarop het behang (vinyl) werd aangebracht. Dit alles om volgens het principe van de muurconstructie te werken (zie figuur bij bodemplaat restauratie). Het triplex en het hardboard geven de constructie meer zijdelingse stijfheid. Ze verankeren de muur bovendien op de steunbalken in de dwarsrichting.

De aluminium buitenbeplating wordt aan de binnenzijde met erosiewerende verf behandeld Triplex plaat is bevestigd op de aluminium buitenbeplating van de camper De keukenmuur kaalgeschraapt De verrotte camper muren zijn gerenoveerd

De keukenmuur in een aantal fasen (v.l.n.r.):

1. De oude muurconstructie wordt verwijderd en slechts het buitenpaneel blijft nog staan.

2. Het buitenpaneel wordt van binnenuit behandeld (gaatjes dichten met glasvezelplamuur en daarna verven met erosiewerende verf).

3. Een triplex plaat wordt verlijmd met het buitenpaneel.


Hierna volgen nog de volgende lagen:
4. Multiplex
5. Hardboard
6. Vinyl behang.

Behalve de 3-zithoek en de keuken moesten uiteraard ook alle opbergkastjes van de muren worden verwijderd alvorens de muren te kunnen restaureren. Deze waren nog in redelijk goede staat en hebben we na de nodige reparaties later weer teruggehangen in de camper.

Alle muren van de camper hebben we, zoals gezegd, bekleed met 2 mm dik zwart vinyl.

Dit vinyl wordt verkocht als vloerbedekking, maar wij vonden het een fraaie zwarte (afwasbare) muurbekleding, waartegen de kleur van al het hout goed afstak.


Het verlijmen van vinyl


Na een aantal verschillende lijmsoorten geprobeerd te hebben bleek de ideale lijm voor het verlijmen van dit vinyl op de muren Unibond van Carpetright (vroeger Carpetland) te zijn.


Eerst hebben we braaf de lijmwijzer van Bison opgevolgd welke voor het verlijmen van vinyl op een poreuze ondergrond Bison montagekit voorschreef, maar deze kit bleek niet smeerbaar te zijn en droogde vrijwel direct uit na deze (met geweld toch) uit te smeren. Ook spuitlijm (Bisonkit in een spuitbus) had niet voldoende kleefkracht. Hiermee liet het vinyl na een dag weer los van de muur, hetgeen vrij frustrerend was, omdat we hierdoor (dus tot twee maal toe) de muur steeds met thinner moesten ontdoen van alle lijmresten.


Unibond daarentegen is bedoeld voor het verlijmen van vloerbedekking zoals tapijt en vinyl op beton en allerlei andere poreuze en niet-poreuze ondergronden. Het is een uit bijna pure latex bestaande lijm, die aan beide zijden van de te verlijmen oppervlakken dient te worden aangebracht (met een kwast). Unibond kan zelfs met een beetje water verdunt worden om de zowel de smeerbaarheid als de droogtijd te vergroten. Als de witte lijm begint te verkleuren (deze wordt bruiner), kan men de te verlijmen delen samendrukken. Het is zelfs mogelijk een foutief geplaatst oppervlak weer los te trekken en nogmaals te bevestigen zonder opnieuw lijm aan te hoeven brengen. De uiteindelijke hechting is zeer goed en eventuele lijmresten kunnen gemakkelijk met water worden verwijderd zolang de lijm nog niet is uitgehard. Na uitharding kan men lijmresten gemakkelijk met wasbenzine verwijderen.


Ook op de vloer hebben we vinyl gelegd (grijs) en wel voordat het meubilair op de vloer zou worden geplaatst. Alle naden (vloer - muur, muur - plafond) werden vervolgens afgekit, om alles te kunnen schrobben met een natte lap of dweil, zonder bang te hoeven zijn dat daarbij vocht in het hout van de vloer, de meubels of de muur terecht komt.

Alle nieuw opgebouwde muren, behangen met vinyl.
Ter hoogte van de koelkast is het vinyl vervangen door een hitte bestendige (en isolerende) laag radiator folie. Dit omdat de koelkast ook gas gestookt kan worden, waarbij de temperatuur achter de koelkast toch wel aardig kan oplopen.

Close-up van alle lagen van de multiplexen muur. De triplex- en de hardboard lagen zijn bijna niet meer afzonderlijk te zien, mede omdat deze onder hoge druk met vele lijmklemmen werden samengedrukt tijdens het verlijmen.

Als lijm werd hiervoor, zoals gezegd, PU-lijm (“bruislijm”) gebruikt.

Opbouw van de massieve muur zoals gebruikt aan de achterzijde en de keukenwand van de camper Buitenmuren

Fotogallery van de constructie van de wanden rondom de 3-zithoek


Daar het niet altijd van tevoren duidelijk is waar men iets wenst te gaan bevestigen, hebben wij bij de achterwand afgezien van een dergelijke vakwerk constructie. De achterwand bestaat derhalve uit een tweetal lagen multiplex, die samen een dikte van ca. 26 mm hebben. (Officieel waren de platen respectievelijk 15mm en 10mm dik. Na verlijming bleek de dikte in de praktijk echter erg dicht bij de 26 mm uit te komen). Deze werden met houtlijm aan elkaar verlijmd, alvorens de platen op maat te zagen. Gezien het feit dat ter plaatse van het raam toch een groot gat in deze platen diende te worden gezaagd, viel het totale gewicht van deze oplossing nog wel mee.


Tot op dat moment waren we in de veronderstelling, dat de muur achter de keuken er nog goed aan toe was. Dit omdat wij tijdens het verwijderen van de muur naast de 3-zithoek op de grens met de keukenmuur op een balk stuitten, die nog in goede staat verkeerde. Bij nadere inspectie van de keukenmuur echter bleek deze ook op vele plaatsen verrot te zijn, waardoor wij genoodzaakt werden de (oude) keuken te verwijderen, teneinde ook deze muur te vervangen.

Binnenmuur reconstructie


We gingen er in eerste instantie van uit dat we alle binnenmuren weer zouden opbouwen volgens het originele vakwerk / sandwich principe.
Deze wijze van constructie van de muren heeft echter als nadeel, dat men van tevoren precies moet weten waar men iets (in de toekomst) aan de muur wenst te bevestigen. Op deze plaatsen dient men dan een balk te plaatsen in het raamwerk, omdat enkel een hardboard topplaat (met daarachter piepschuim) immers te weinig houvast zou bieden.

Cursus Digitale Fotografie Leer fotograferen in 1 dag http://www.workshopdigifoto.nl 3D ontwerp laten maken Uw camper of inrichting in 3D http://www.trilithon.nl

Inleiding camperrenovatie - Bodemplaatrenovatie - Gevolgen van de bodemplaatrenovatie -
Muren - Binnenmuur reconstructie - Meubilair - Keuken - Zitgroep achter (3-zithoek) - Zitgroep voor (4-zithoek) -
Bed in alkoof - Electra - Gadgets - Epiloog - Links - Gastenboek

TE KOOP !