De buitenmuren


Hoewel we de buitenmuren van de camper pas hebben behandeld nadat we het interieur hadden gerenoveerd, bespreken we deze klus toch op deze plaats in dit verslag, omdat het dan zo mooi in het hoofdstukje “muren” past. De buitenmuren hoefden “slechts geverfd te worden”. Toch was ook deze eenvoudig klinkende handeling weer een klus waarbij een veelvoud van het eigenlijke werk moest worden verricht aan voorbereidingen.

Het verven van de buitenmuren resulteerde in de volgende werkzaamheden:


• Het verwijderen van alle ramen en roosters (koelkast-roosters)

• Het verwijderen van alle stickers die zich onder de oude verflagen bevonden. In het begin hebben we de stickers verwijderd met behulp van een mototool (klein gemotoriseerd multi functioneel frees- / slijp- / boortolletje) met een heel klein roterend staalborsteltje. Hoewel dit kleine borsteltje snel sleet en dus steeds vervangen moest worden, was de methode wel succesvol. Nadeel van deze methode waren de hoge kosten (en het aantal) van de staalborsteltjes (ca. € 2,75/stuk) en bovendien het feit, dat men op deze wijze alle verf verwijderd en het naakte aluminium boven komt en men hiermee het toch al zo dunne aluminium zelfs nog dunner maakt. Al snel werd duidelijk dat een heatgun een beter stuk gereedschap was voor het verwijderen van (dit type) stickers. Door de sticker zacht te maken met een heatgun kan men deze gemakkelijk afpellen (/ afkrabben) door steeds een volgend stukje van de sticker te verwarmen. Gevaar van deze methode is dat de lijmlaag, waarmee de aluminium buitenbeplating op de binnenmuur is bevestigd, wel eens slecht op de hoge temperatuur van een heatgun zou kunnen reageren (met verharding / verbranding van de lijmlaag tot gevolg). Tijd zal moeten uitwijzen of hier achteraf toch sprake van is geweest.

• Het opschuren van het gehele oppervlak met fijn schuurpapier (korrel 120).

• Het ontvetten van het gehele oppervlak met thinner.

• Het opvullen van enkele deuken in de alkoof. Hiervoor werd glasvezelplamuur gebruikt, dat later werd afgewerkt met polyesterplamuur dat heel mooi glad te schuren is.

• Het afplakken van alle zwarte omlijstingen.

• Het afplakken van de raamgaten, opdat er geen verfspatters op het gerenoveerde interieur terecht kwamen.

• Hierna konden 2 tot 4 lagen grondverf aangebracht worden (één muur had 4 lagen nodig om voldoende dekking te krijgen)

• Tot slot werden alle buitenmuren van 2 lagen hoogglans
RAL 9016 (“verkeerswit”) geverfd.
NB. Alle lagen verf werden met verfrollers aangebracht.

Onze poes, die normaliter bang is voor auto’s, heeft gedurende de gehele renovatie op de voorstoel de wacht gehouden als een echte mascotte. Onze mascotte.

• Net voor de (bij wijze van uitzondering) correct voorspelde regenbuien was de verf voldoende droog en konden we alle ramen weer monteren. De ramen werden waterdicht gemaakt met een zeer ideale kit, die speciaal voor dit doel is ontwikkeld. Het betreft een kit op Butylbasis met de naam Terostat 2759 van het merk Teroson.
Wat deze kit zo ideaal maakt is het feit dat alle overtollige kit na ca. 1 dag drogen, zeer gemakkelijk kan worden verwijderd door deze op te rollen of af te deppen.
Men pakt hiervoor een stukje van de opgedroogde kit en gaat dan met een deppende beweging langs de gehele naad om het overtollige materiaal zodoende op te pakken en weg te nemen met de steeds groter wordende prop kit. De kit, die trouwens altijd zacht blijft, hecht zich feitelijk op geen enkel oppervlak, maar heeft derentegen een zeer grote cohesie (het materiaal kleeft zeer goed op zichzelf). Toch heeft de kit nog wel voldoende kleefkracht en afdichtings-eigenschappen om alle ramen compleet waterdicht met de buitenmuren af te sluiten.  Een enkele tube kost weliswaar € 12,50 en er werden maar liefst 8 tubes van gebruikt voor alle ramen, maar toch is deze kit een echte aanrader, zo niet een vereiste!


Hieronder volgt een fotogallery van het verven van de buitenmuren.

Meubilair Cursus Digitale Fotografie Leer fotograferen in 1 dag http://www.workshopdigifoto.nl 3D ontwerp laten maken Uw camper of inrichting in 3D http://www.trilithon.nl

Inleiding camperrenovatie - Bodemplaatrenovatie - Gevolgen van de bodemplaatrenovatie -
Muren - Binnenmuur reconstructie - Meubilair - Keuken - Zitgroep achter (3-zithoek) - Zitgroep voor (4-zithoek) -
Bed in alkoof - Electra - Gadgets - Epiloog - Links - Gastenboek

TE KOOP !