EpiloogMechanisch / motorisch onderhoud


Nadat we de hierboven beschreven renovatie hadden afgerond, was het natuurlijk nog tijd voor het nodige onderhoud aan het motorische en mechanische deel van de camper.


Dit hebben we wegens gebrek aan een brug (en deels gebrek aan ervaring hiermee) uitbesteed aan een garagebedrijf. De volgende reparaties werden door dit garagebedrijf vervolgens nog aan de wagen uitgevoerd:


• Nieuwe radiator

• Nieuwe uitlaat

• Nieuwe motorsteun

• Nieuwe gloeibougies

• Nieuwe koplamp

• Nieuwe startaccu

• Kleppen afstellen

• Startmotor reviseren

• Speling in de homokineet werd verholpen

• Ruitschade herstellen

• Nog vele andere kleine herstelwerkzaamhedenTotale kosten

Aanschaf camper

€ 5000,-

Materiaalkosten interieur

€ 6500,-

Garage kosten / kosten mechanische onderhoud

€ 1900,-

Totaal

€ 13400,-

Hoe ver moet je gaan met een renovatie?


Verder is er altijd nog de vraag hoe ver je moet gaan met een renovatie. De wagen in kwestie heeft nu eenmaal een bepaalde leeftijd (in ons geval 17 jaar). Deze leeftijd bepaald in grote mate de maximale vraagprijs voor een camper, ook al is deze weer zo goed als nieuw. Dus als wij ooit van plan zijn deze camper weer te verkopen, is het twijfelachtig of wij daar dan een prijs voor krijgen die boven onze totale kosten ligt.


En dan hebben we het dus nog niet over alle arbeid die wij gedurende 12 weken
(met 2 personen) in de camper hebben gestoken. Als we ons zelf een arbeidsloon van slechts
12 euro per uur zouden gunnen en we zouden doen alsof we slechts 8 uur per dag aan de camper hebben gewerkt en wij zouden slechts 1 persoon in rekening brengen, dan zou dat reeds betekenen dat de prijs met nog eens € 5.760,- verhoogd zou worden.


Als we dus ooit deze camper zonder al te groot verlies zouden willen verkopen, dan zou die dus minimaal € 19.160,- moeten gaan opbrengen.


Dat is een bedrag waarvoor mensen liever een jongere camper kopen en daarmee is onze camper dus sowieso een verliespost geworden, tenzij we in de komende jaren nog heel vaak met de wagen op vakantie gaan, waardoor deze zichzelf terugverdient doordat we dan geen camper hoeven te huren.


Toch hadden wij voor het bedrag dat wij aan de camper hebben uitgegeven (€ 13.400,-) nooit een camper kunnen kopen van een dergelijk formaat, waarvan de inrichting bovendien grotendeels nieuw is. Ook is onze camper nu verder mechanisch in een zeer goede staat. Van de 2.5 liter diesel motor is bekend dat het geen uitzondering is als deze 5 ton op de teller haalt. Dat terwijl er nu slechts 135.000 km mee werd gereden.


De gedachte dat je goedkoop uit bent door een oud wrak van een camper te kopen en daarna op te knappen is in ons geval dus deels een illusie gebleken en deels waarheid geworden.


Als het u om economische winst te doen is zou ik u een dergelijke handelswijze willen afraden. Er zijn zeker eenvoudigere manieren om geld te verdienen.


Door de dynamiek van het renovatiewerk, waarin vele momenten van pure frustratie zich afwisselen met die van trots een uitdaging aangegaan te zijn die overwonnen is, is onze camper renovatie zeker een levenservaring geweest waar wij geen spijt van hebben!Eigen camper versus huurcamper


Het huren van een camper heeft zo zijn voordelen. Men betaald geen wegenbelasting en men kan met minder zorgen op vakantie gaan, omdat eventuele schades dan niet voor eigen rekening zijn. Ook is het berijden van een moderne huur camper een groter genot dan het bereiden van een
17 jaar oude wagen die niet sneller rijdt dan 110 km / uur.


Omdat men echter weet dat een huurwagen op een zekere datum weer teruggebracht moet worden, gaat men wel anders en zeker gehaaster op vakantie dan met een eigen camper. Wij zouden er zelf niet over denken om met een huurcamper op eenzelfde plek te blijven staan gedurende enkele dagen. Daar vinden we zo’n reismobiel te duur voor per dag.


Met een eigen camper is dat een heel ander verhaal. Hiermee kunnen we ontspannen enkele dagen op eenzelfde plek blijven om de omgeving te verkennen. Bovendien is het meenemen van fietsen in dat kader een reële optie. Rustig de camper laten staan en op de fiets een tochtje maken is met een eigen camper iets wat wij wel graag doen, maar zoals gezegd, met een huurcamper niet zouden overwegen.


Bovenstaande meningen komen vooral voort uit het feit dat wij een camper beschouwen als een reisvoertuig en niet als een caravan met hulpmotor. Hele volksstammen denken daar anders over en gebruiken de camper feitelijk als caravan. Ze reizen dan naar een bepaalde camping, blijven daar soms weken staan en gaan dan weer terug naar huis. Dat is iets wat met een huurcamper zeker onvoordelig zou zijn om te doen. Alles hangt natuurlijk af van hoe je je voelt (leeftijd), wat je interessant vindt en in welke mate een vakantie een doe-periode mag zijn en wat je dan wilt doen in die periode.


Feit blijft dat het bezitten van een eigen camper een groot gevoel van vrijheid geeft! Het bezitten van een oudere camper voegt daar ook nog eens het gevoel van avontuur aan toe, dat mede te danken (of te wijten) is aan het feit dat er aan een ouder beestje eerder iets kapot kan gaan, hetgeen je dan weer voor de nodige uitdagingen stelt.


In ons geval staat er op dit moment in ieder geval behalve een camper, ook nog eens een werkstuk voor de deur, waarin we als echtpaar veel bloed, zweet, tranen en plezier hebben gestoken!

Totale kosten


“Hoeveel kost dat alles nou bij elkaar?” is een vraag die wij ons pas in een later stadium van de renovatie hebben gesteld. Dit omdat het renovatiewerk te veel plezier gaf om door het antwoord op die vraag (dat ons waarschijnlijk zou doen schrikken) te laten vernietigen.

Anders gezegd: We hebben het ons zelf gegunt ons daar niet al te veel zorgen over te maken. Maar goed... De klap komt natuurlijk vroeg of laat:

Wij danken iedereen voor de belangstelling in ons avontuur en wensen alle camperbezitters onder u veel plezier van uw voertuig.
Huib en Nanny Schippers


E-mail: info@camperrenovatie.nl

Huib en Nanny Schippers, vlak voor vertrek van hun eerste lange reis met hun gerenoveerde camper. Te koop Cursus Digitale Fotografie Leer fotograferen in 1 dag http://www.workshopdigifoto.nl 3D ontwerp laten maken Uw camper of inrichting in 3D http://www.trilithon.nl

Inleiding camperrenovatie - Bodemplaatrenovatie - Gevolgen van de bodemplaatrenovatie -
Muren - Binnenmuur reconstructie - Meubilair - Keuken - Zitgroep achter (3-zithoek) - Zitgroep voor (4-zithoek) -
Bed in alkoof - Electra - Gadgets - Epiloog - Links - Gastenboek

TE KOOP !